sunnuntai 11. elokuuta 2013

Pari sanaa ravintosisällöistä..

Ensimmäinen BC viikko on pyörähtänyt viimeiseen päivään ja täytyy kyllä sanoa, että olo on suorastaan loistava! Tänään vielä edessä ulkotreeni ja sitten on koko viikon treenit paketissa tunnollisesti. Saan olla ylpeä siitä, että loppuviikon olen herännyt kunniallisesti myös aamuaerobisille ja onpa ollut ihanaa syödä puuroa sen kunniaksi. ;)

Syksyn tullen on mukavaa seurata mökille perustamani ensimmäisen ihka oman kasvimaan loppukiriä. Sieltä löytyy avomaan kurkkua, porkkanaa, punajuurta, basilikaa, tilliä, pinaattia, sipulia  ja herneitä. Vielä kuukauden verran pitää odotella loppujen herkkujen kypsymistä, sen verran myöhään tuo kaivettiin perusteille. Niin, luit oikein, kaivettiin. Aiemmin kasvimaan kohdalla oli vain hemmetinmoinen juurakko ja sen päällä heinikkoa sekä varvikkoa, joka piti kuoria pois.

Eilen käytiin mutka möksällä, poimin vielä muutamia loppuja vattuja sekä 1,5 litraa punaisia viinimarjoja, jotka villivadelmien joukossa kasvoivat yhtä villeinä. Samalla sitten leikattiin mukaan tillit ja pinaatit varsineen, kerättiin muutamat herneen palkot, jotka eivät olleet kärsineet runsaista sateista.


Pinaatin lehdet on nyt ryöpätty ja pakastettu, tillit kuivaa uunipeltien päällä ja marjat on pakkasessa.


Oli muuten ennätysnopea mustikanpoiminta reissu eilen, kun haettiin Lidlistä pari lootaa saksalaisia tarjousmustikoita. ;) Menevät hyvin blenderissä iltapalojen joukossa, vaikka toki eivät missään nimessä maussa voita omasta mökkimetsästä poimittuja.

Haavenani olisi, että joku päivä suurin osa ruoastamme tulisi omasta maasta, mutta siihen haaveeseen on melkoinen matka. Siihen saakka täytyy vain turvautua mahdollisimman luonnonmukaiseen ja itsetehtyyn ruokaan. :) Muutamia mielenkiintoisia ravinnosta ja aidosta sellaisesta tuli kesäkirjakaupasta poimittua mukaan sadepäivien varalle. Sadepäivät ovat olleet harvassa, joten noista havaintoja myöhemmissä postauksissa.

Sitten muutama sananen elintarvikepakkausten ravintosisällöistä..
Viikonlopun havaintona olen tehnyt seuraava:

1) Miksi kahden eri valmistajan tismalleen samanlainen kaurahiutalepaketti sisältää 20 kalorin eron/100g? *Muoks. Paketit ovat saman valmistajan.


Ainoa erotus on natriumin eli suolan määrä, jota vasemmanpuoleisessa Myllyn Parhaan tuotteessa on 0,005g ja oikeanpuoleisessa Lidlin Suomessa valmistetussa paketissa nolla. Tämäkö tekee kalorien määrästä MP tuotteessa 20 kaloria enemmän? Totuus on, että suola ei sisällä kaloreita. Vielä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että Lidlin myymät Guldsol-hiutaleet valmistaa Myllyn Paras. ;) Käytetäänkö näihin siis eri kauroja? Laitan Myllyn Parhaalle asiakaspalautetta, katsotaan mitä he vastaavat.

2) Sama koskee gojimarjoja. Kahden eri valmistajan gojimarjat, joissa toisessa pussissa ilmeisesti enemmän sokeria kuin toisessa. Vinkki vitosena kaikille, jotka haluavat seurata ruokavaliotaan ja erityisesti hiilareiden/sokerin määrää siinä.

Tuotteet ovat nämä. Yllätykseksi Cocovin tuote sisältää enemmän sokeria. Itse jotenkin yksinkertaistaen ajattelisi, että molemmat pussit sisältävät simppelin kuivatun gojimarjan enkä niin välitä minkä valmistajan tuote on (toki laadukas sen täytyy olla), kun kaupan hyllyltä nämä molemmat olen kotiin napannut. Tässä esimerkissä ero on selitettävissä loogisella tavalla. Silti tuo sokerin ja hiilarin määrän ero tuotteissa on ihan huomattava. Greenallnatural 55g hiilareita, josta sokeria 46g/100g ja Cocovi 71g, josta sokeria 50g/100g.

Tässä vain pari tyyppiesimerkkiä siitä, miksi niitä ravintosisältöjä on hyvä vilkaista tuotteessa kuin tuotteessa. Aina sieltä löytyy ylläreitä. ;)

Lähinnä tästä herää pienoinen ajatus mikä on jo pidempään hautunut mielessä. Mistä ihmeestä voi olla varma, että elintarviketeollisuuden myymien pakkausten ravintosisällöt ovat paikkaansa pitäviä?
Ei sillä, että tuolla kaurahiutaleiden 20 kalorin erolla olisi niin merkitystä dieettamisen kannalta, vaan sillä luotettavuudella. Harva se viikko uutisista pomppaa esiin milloin mitäkin ruokateollisuutta koskevaa joko pienempää tai isompaa skandaalia. Joten kyllä siellä muhii vielä yllätys jos toinenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti